De bezielers
Sam, een ervaren facilitator, heeft zich ondergedompeld in het domein van persoonlijke groei en heeft de Authentic Relating Training (ART) afgerond op niveaus 1, 2 en 3, met de status van gecertificeerd facilitator. Zijn reis strekt zich uit naar diepgaande studies van tantra, met cursussen bij Laura Carrote in 2013 en verdieping in modules 1 en 2 aan The School of Tantric Arts in 2021. In 2017 onderging hij een intensieve 5-daagse Wheel Of Consent training, waarbij zijn begrip van toestemming en lichaamsbewustzijn werd verdiept. Sam voegde nog een laag toe aan zijn expertise door de Ritual Play facilitators opleiding met mentorschap te voltooien, waarmee hij de zegen kreeg van Marina Kronkvist om Ritual Play te faciliteren. In 2013 richtte hij Universa op, een gemeenschap die een cruciale rol speelde in de opkomst van Ecstatic Dance – een expressieve bewegingsvorm die sindsdien een integraal onderdeel is geworden van Sam’s bijdragen aan transformerende evenementervaringen.
"Ik geloof in de kracht van openheid, eerlijkheid en aanwezigheid om diepere en betekenisvolle verbindingen op te bouwen. Al reeds 9 jaar begeleid ik groepen in Authentic Relating en ik ben heel enthousiast om mijn kennis en ervaring met jullie te delen. Ik kijk ernaar uit om verbindende oefeningen te begeleiden die ons meer aanwezig maken bij ons zelf en de ander."
Sofie, een krachtige gids in het begeleiden van persoonlijke ontwikkeling, heeft een natuurlijke gave om in elke deelnemer het unieke potentieel te zien. Dankzij haar warme waardering van kwetsbaarheid in de groep, creëert ze een gedragen veld, waarin er automatisch een diep gevoel van verbondenheid ontstaat.
Sofie rondde de level 3 facilitatorstraining af bij ART en volgde te Finland de opleiding Ritual Play bij Marina Kronkvist. In 2017 volgde ze bij Ignoramus het jaartraject Relatie Coaching. Haar liefde en verbinding met het lichaam bouwde Sofie op tijdens haar levenslange passie voor het rotsklimmen. Haar vurigheid en vastberadenheid gaan gepaard met een stimuleren van het vrouwelijke potentieel, veruiterlijkt door overgave en ontvankelijkheid; het loslaten van controle en het vertrouwen op de weg van de minste weerstand. In een cultuur waar er een overwicht heerst naar een zakelijke aanpak, wil ze in haar missie bijdragen aan het herstellen van het innerlijke evenwicht mannelijk-vrouwelijk en mensen begeleiden op weg naar hun volheid als eenheidswezen.
"Het kan opluchten als je in een omgeving bent waar je helemaal welkom bent met alles wat er is, ook oordelen en weerstanden mag je laten horen. Deze verwelkomende sfeer is de kracht van ons werk."
Mandorla
De naam Mandorla is zonder voorkennis gekozen voor deze plek. Maar de cirkel was rond toen Sam en Sofie ontdekten dat de betekenis van de naam reeds van bij het begin deel uitmaakte van dit terrein (zie thema 'de plek').
Deze beschrijving is er online over te vinden:
"Mandorla is een amandelvormige figuur, waarin vaak Christus of een heilige wordt afgebeeld. Mandorla is het Italiaanse woord voor amandel. De mandorla is ontstaan door twee cirkelsegmenten die een amandelvormige figuur vormen. Het symboliseert het samenkomen van twee werelden. " Twee cirkels overlappen en op de doorsnede vormt zich de Mandorla.
En waar 2 werelden elkaar overlappen, kan er verbinding ontstaan. Waar we ons openstellen voor elkaar in authenticiteit kan er overlapping ontstaan. Deze vorm vertegenwoordigt voor ons wat we brengen met dit Centrum voor verbinding en authenticiteit.
Duik in Verbinding is de Nederlandse vertaling die we gebruiken als we de opleiding met als basis Authentic Relating brengen. De deelnemers stellen zich open om te duiken in elkaars wereld en ook als eenheid (de cirkel) goed met zichzelf te kunnen connecteren. De opleiding Duik In VErbinding stelden we samen op basis van wat we leerden, wat we ervaarden en wat we terugkregen van jullie.
De tekening werd gemaakt door Sanne Raeymaekers. Twee vogels met elk hun eigen universum ontmoeten elkaar aan het water. Het water staat symbool voor gevoelens. Die gevoelswereld fungeert bij de authenticiteit als verbinder.
De basis van onze wokshops
Ervaar hoe zalig het is om bij iemand te zijn die alle innerlijke ruimte heeft om echt bij jou aanwezig te zijn? En hoe zalig het is als mensen zich vertrouwd voelen bij jou om hun eigen kwetsbare zelf bloot te geven. Dat dit ook de leidraad mag worden van alle relaties die je aangaat.
Bij Duik in Verbinding oefenen we de tools om je zodanig uit te drukken dat de verbinding steeds behouden blijft, als je dat wenst. Vaak ben je je zelf nog niet helemaal bewust van je eigen patronen en staan er nog beschermingsmechanismes als blinde vlekken de duurzame relaties in de weg.
Deze 5 methodes die worden toegepast bij ART in Authentic Relating zorgen ervoor dat de communicatie steeds helder zal blijven en je gesprekspartner het vertrouwen ook kan behouden:
- Welcome everything
- Assume nothing
- Reveal your experience
- Own your experience
- Honour yourself and the other
Als je deze principes leert toepassen, blijf je steeds dicht bij je eigen authenticiteit. Dit heeft een effect op jezelf en op je omgeving. Hierdoor vind je meer rust en kracht in jezelf en worden je relaties plezanter en dieper. De methoden helpen je om open, eerlijk en aanwezig te zijn met jezelf en anderen. Door onze niet-oordelende en ondersteunende omgeving op Mandorla, kun je jouw gedachten, gevoelens en ervaringen delen en ontwikkel je een nieuwe communicatievaardigheid. (zie ook de video onder foto's en video's)
Wil je graag speels verbinden? Wil je tegelijk ook meer bewustwording ervaren van je lichaam en jezelf bevrijden van patronen die niet meer dienen? Dit en meer vind je helemaal terug bij deze ervaring.
Via speelse oefeningen waarin we vertragen, brengen we je bij je bewustzijn over je lichaam.
In het kader van Ritual Play gebruiken we geen woorden. Met behulp van enkele afspraken, heb je een fysieke dialoog op een speelveldje waarop je met één of meerdere mensen spelenderwijs authentiek uiting geeft aan je gevoel en verlangen. We maken daarbij gebruik van aanraking, beweging, klank....
We zorgen voor een veilig kader waarin je kan exploreren en grenzen kan aangeven. Wij houden ervan om in de groep ook ruimte aan het woord te geven en de ervaringen met elkaar te delen. Op elk moment kan je kiezen om mee te doen of aan de kant te zitten en toe kijken. Dit is even waardevol.
Mandorla: de plek
Op dit terrein woonde Sofie tussen 2002 en 2012 in een yurt. Samen met haar toenmalige partner kozen ze voor een leven in de natuur en vele avontuurlijke uitstapjes naar de rotsen. Vanaf 2007 startten ze met heel veel toewijding aan de bouw van een huis, dat de plek volledig eerde. Het was even zoeken naar een vorm die hen allebei beviel, maar bij een ontwerp van 2 overlappende cirkels, die in elkaar schoven tot een ovaal, konden ze zich beide vinden. Een bescheiden gebouwtje, helemaal geïntegreerd in het bos en met het karakter van een yurt. Reeds tijdens de bouwwerken gebeurden er vele synchroniceteiten die deze magische plek nog steeds kenmerken.
5 jaar werd er met vele helpende handen gewerkt aan het huis. Elke detail ontving de gepaste verfijning als bij een juweeltje.
In de helft van de tijd voltrok zich bovendien ook een verschuiving van metgezel. Later werd hij de papa van een nieuwe bewoonster. Dit kleine dutske kwam er in 2012. Ze kreeg een Farsi naam uit Iran met de betekenis 'wens'. Dit is Arezoe.
Toen het huis was voltooid, wilde Sofie er een gepaste naam voor vinden. Niet wetende waarom bedacht ze als eerste 'Amandel'. Pas later wijzigde ze dit naar de Italiaanse vertaling, vermits dit nog mooier klonk: Mandorla.
In 2021 bij Covid vertoefde er op het terrein geen man meer. Sofie bedacht een grote yurt aan te kopen, zodat ze dit mooie plekje kon openstellen aan de wereld. Net na deze aankoop, kwam Sam in beeld. Hij bouwde de yurt mee op en had meteen grootse plannen: van bij het begin betrok Sam Sofie als mede facilitator in de workshops. Het centrum voor verbinding en authenticiteit was geboren.
En opnieuw startte een zoektocht naar de beste naam voor het centrum. Daarop zei Arezoe: "Maar mama, die heb je toch al?"
Uiteindelijk ontdekte Sam online dat deze naam een religieuze betekenis en vorm had. En blijkbaar zat deze vorm reeds van bij de start verweven in het ontwerp van de woning.